Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

SEM: Hoe zijn jouw manieren?

1reactie

"Zo zijn onze manieren!"

Stichting SEM debatten in Helmond Hoe zijn jouw manieren?

Op 17 januari heeft de eerste workshop plaatsgevonden “Hoe zijn jouw manieren”. In de 4 weken daarna is een levendige discussie ontstaan over jouw identiteit en multiculturaliteit in Helmond onder leiding van een aantal wetenschappers. Er werden vragen gesteld als; zijn er verschillen, gelden de waarden en normen van toen ook voor deze tijd en wat zegt taal over Helmonders.

In de laatste workshop kijken we terug op wat de uitkomst is van de workshops. Tegelijkertijd wordt er gekeken wat jij kan doen. Wat is jouw aandeel in de identiteit van de Helmonder? Voel jij je een burger van Helmond?

Guno Jones zal deze workshop begeleiden. Hij is verbonden als onderzoeker aan de faculteit geesteswetenschappen, leerstoelgroepen Cultuurgeschiedenis van Europa en Nederlandse geschiedenis.

‘Hoe zijn jouw manieren?’ deel 6: Burgerschap en identiteit.
Zaterdag 28 februari, 16:00 tot 18:30 uur in Filmhuis Helmond, Frans Joseph van Thielpark 6.

Stichting SEM Helmond

Meer informatie op www.stichtingsem.nl en bij de inleiding van de 7 workshops.
Contact: [email protected]

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
2reacties

‘Religie: meer onheil dan voorspoed’

Stichting SEM debatten in Helmond Hoe zijn jouw manieren?

Geloof is van alle tijden. Toch is er de laatste 1600 jaar in de wereld maar weinig veranderd op religieus gebied. In Helmond is het Christendom altijd de belangrijkste godsdienst geweest. Sinds de jaren 60 en 70 heeft de Islam daar verandering in gebracht: het Christendom is niet hier meer de enige ‘grote’ godsdienst.

Op welke manier hebben 2000 jaar oude religies invloed op de samenleving van nu? Gelden de waarden en normen van toen ook voor deze tijd? Waarom wordt religie zo absoluut beleefd? Daarover gaat het vierde debat in de reeks ‘Hoe zijn jouw manieren?’, komende zaterdag in het Filmhuis.

Mensen maken veel ruzie in naam van God, Allah en Jaweh – van felle debatten tot complete oorlogen. Toch hebben Christendom, Islam en Jodendom dezelfde oorsprong. Waar komen die tegenstellingen dan vandaan? Zijn er zo veel verschillen dat er geen plaats is voor een eerlijke dialoog?

SEM vindt dat die ruimte er moet zijn en organiseert daarom deze workshop over religie en identiteit. Jaap Zwart, Nienke Muurling en Pien Bos geven vorm aan het debat.

Jaap Zwart heeft als toegepaste antropoloog gewerkt in het onderwijs en bij verschillende organisaties. Hij was onder meer directeur van het trainingscentrum van de Wereldomroep. Door zijn vele reizen heeft hij kennis opgedaan over de rol van religie in de ontwikkeling van landen en van achtergestelde groepen.

Nienke Muurling werkt bij de vakgroep Culturele Antropologie van de Universiteit van Amsterdam. Ze doet onderzoek naar Malinese huwelijkspraktijken en migratie en is gespecialiseerd in gender (man-vrouw verhoudingen) en Islam.

Pien Bos doceert Ontwikkelingsstudies aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij doet onderzoek naar adoptie in India en is gespecialiseerd in Hindoeïsme, gender en adoptie.

‘Hoe zijn jouw manieren?’ deel 4: Religie en identiteit.
Zaterdag 7 februari, 16:00 tot 18:30 uur in Filmhuis Helmond, Frans Joseph van Thielpark 6.

Stichting SEM Helmond

Meer informatie op www.stichtingsem.nl en bij de inleiding van de 7 workshops.
Contact: [email protected]

‘Ik verstoa oe nie, wa zidde gaai?’

Stichting SEM debatten in Helmond Hoe zijn jouw manieren?

“Het Helmonds kenmerkt zich door felle, schelle en harde klanken gecombineerd met het uitrekken van klinkers. Het Helmonds wordt vaak gezien als de taal van het volk: het is ruw, grof en hard. Nog maar een klein deel van Helmond spreekt het Helmonds. Omdat steeds meer mensen van buitenaf in de stad komen wonen, hetgeen onvermijdelijk zijn effect zal hebben.”
Bron: Wikipedia

Veel Helmonders staan niet meer in contact met elkaar. Op straat groeten we elkaar niet meer, laat staan dat we een praatje maken. Komt dit door de taal? Daarover gaat de derde workshop uit de reeks ‘Hoe zijn jouw manieren?’, zaterdag vanaf 16:00 uur in het Filmhuis.

Wat zegt taal over Helmonders? Er worden veel talen gesproken in de stad, omdat er mensen wonen met verschillende etnische achtergronden. Hoe komen die mensen met elkaar in contact? Soms spreken we dezelfde taal, soms gebruiken we onze handen en voeten om iets duidelijk te maken.

Vincent de Rooij, universitair docent Sociologie en Antropologie van de Universiteit van Amsterdam, verzorgt deze workshop. Hij is gespecialiseerd in taal als sociaal en cultureel verschijnsel. De laatste jaren houdt hij zich bezig met nieuwe vormen van het Nederlands, zoals de straattaal van jongeren, en met beeldvorming rond ’taalvarianten’. “Als ik een meisje hoor met een Goois accent, heb ik direct een bepaald beeld van haar”, gaf hij vorige week als voorbeeld. Hoe zit dat in Helmond? Denken wij anders over iemand die ‘algemeen beschaafd’ Nederlands praat, of Helmonds, of met een Marokkaans accent? Deze week gaan we daar verder op in.

‘Hoe zijn jouw manieren?’ deel 3: Taal en identiteit.
Zaterdag 31 januari, 16:00 tot 18:30 uur in Filmhuis Helmond, Frans Joseph van Thielpark 6.

Stichting SEM Helmond

Meer informatie op www.stichtingsem.nl en bij de inleiding van de 7 workshops.
Contact: [email protected]

4reacties

Ook altijd druk, druk, druk?

Stichting SEM debatten in Helmond Hoe zijn jouw manieren?

“Nee sorry, ik heb geen tijd. Ik ga naar de stad, ik moet nieuwe kleren hebben… Daarna? Nee, dan ga ik uit eten… Nee vanavond ook niet, ik ga uit met vrienden, een filmpje pakken en daarna naar het Havenplein…”

Komt jou dit bekend voor? Heb jij ook geen tijd? Altijd druk, druk, druk?

Hoewel we meer vrije tijd hebben dan ooit, lijkt het wel alsof Helmonders geen tijd meer voor elkaar hebben. Wat doe je dán in al die tijd? Van hot naar her vliegen om maar niets te missen. Het één is nog niet afgelopen of je bent alweer bezig met het volgende. ’s avonds snel een hapje eten en daar gaan we weer. We willen meer, veel meer. Turbo consumptie noemt men dat. Geen wonder dat jij je buurman niet kent!

Heb jij ook zo’n druk bestaan of doe je het rustig aan? Hoe ziet jouw leven eruit? Hoe ga jij om met je geld, je vrije tijd? Dat willen we graag weten. Vertel je verhaal aan je buurman.

SEM organiseert aanstaande zaterdag de tweede bijeenkomst over ‘hoe zijn jouw manieren’, een serie van zeven workshops over ‘de’ Helmondse identiteit. Antropoloog Huub de Jonge zal deze bijeenkomst begeleiden. Hij is vooral geïnteresseerd in de relatie tussen cultuur en economie, levensstijl en identiteit, ondernemerschap en etniciteit.

Hoe zijn jouw manieren: zaterdag 24 januari 2009, 16:00 – 18:30 in Filmhuis Helmond, Frans Joseph van Thielpark 6.
Meer informatie op www.stichtingsem.nl en bij de inleiding van de 7 workshops.
Contact: [email protected]

10reacties

Helmonders leven langs elkaar heen!

Stichting SEM debatten in Helmond Hoe zijn jouw manieren?

Weet jij wat er bij je buurman leeft? Als dat zo is dan ben je een grote jongen.
Groet jij de persoon bij de bakker nog? Ken jij de persoon achter de caissière? Help jij een persoon oversteken? Lijkt allemaal ver van je bed show maar als Stichting SEM het afgelopen jaar bekijkt, zijn er honderden mensen die wij hebben gesproken die graag iets voor een ander willen doen. Ze weten vaak niet hoe ze dat aan moeten te pakken en wat ze moeten doen. Stichting SEM is een beweging die staat voor positiviteit, samenwerken en ontplooien. Wij denken graag mee met mensen hun droom uit willen laten komen en ondersteunen je om je droom te verwezenlijken. Wat je achtergrond ook is, het wordt tijd dat er samenwerking wordt aangegaan. Kom uit die stoel en praat met andere Helmonders, stel doelen en streef naar een samenleving waar we iets voor elkaar over hebben. Daarom organiseert SEM voor alle Helmonders: 7 onderwerp, 7 zaterdagen en 7 workshops en gaan Helmonders in gesprek met sociale wetenschappers en elkaar.

Wat nou “ik ben een Helmonder” weet je wel wat dat inhoudt?
SEM vindt het tijd “de Helmonder” uit te dagen en het achterste van zijn tong te laten zien.  Als de Helmonder op zijn stoel blijft zitten en met een groepje vrienden blijft klagen gebeurt er niets! Zullen de Helmonders blijven klagen tegen elkaar? Vind jij het leuk om te klagen of durf jij je mening weer te geven?
Kom daarom naar de workshops “Hoe zijn jouw manieren”!

Stichting SEM daagt je uit om met ons, andere Helmonders en een groep sociale wetenschappers in gesprek te gaan en dat je mening nu voor eens en altijd duidelijk wordt. Dan gaan we samen doelen stellen en dromen verwezenlijken die anders een idee blijven.

Wij danken De weblog van Helmond voor de ruimte om dit eerste log te plaatsen. Want elke zaterdag voorafgaand aan een workshop, plaatsen we hier het thema van de zaterdag erop ter discussie. De uitkomsten van die discussie hier, nemen wij mee in de workshopdiscussie.
Dit project is tot stand gekomen omdat er Helmondse burgers, stichtingen, gemeente en 13 wetenschappers uit Amsterdam, Utrecht, Nijmegen, Rotterdam en Leiden de handen ineen slaan. Partners van dit geweldige project zijn filmhuis Helmond, HelmondJONG2Gether, Stichting Impact, Lets Ruilwinkel en De weblog van Helmond. Ook jou zien wij als partner, dus kom naar de workshops!

Start zaterdag 17 januari 2009 tot en met 28 februari 2009, dus 7 weken elke zaterdag vanaf 16:00 uur tot 18:30, Filmhuis Helmond, BoscotondoFrans aan het Joseph van Thielpark 6.
Kijk voor meer informatie nu op www.stichtingsem.nl
Contact mail: [email protected]