‘Ik verstoa oe nie, wa zidde gaai?’
“Het Helmonds kenmerkt zich door felle, schelle en harde klanken gecombineerd met het uitrekken van klinkers. Het Helmonds wordt vaak gezien als de taal van het volk: het is ruw, grof en hard. Nog maar een klein deel van Helmond spreekt het Helmonds. Omdat steeds meer mensen van buitenaf in de stad komen wonen, hetgeen onvermijdelijk zijn effect zal hebben.”
Bron: Wikipedia
Veel Helmonders staan niet meer in contact met elkaar. Op straat groeten we elkaar niet meer, laat staan dat we een praatje maken. Komt dit door de taal? Daarover gaat de derde workshop uit de reeks ‘Hoe zijn jouw manieren?’, zaterdag vanaf 16:00 uur in het Filmhuis.
Wat zegt taal over Helmonders? Er worden veel talen gesproken in de stad, omdat er mensen wonen met verschillende etnische achtergronden. Hoe komen die mensen met elkaar in contact? Soms spreken we dezelfde taal, soms gebruiken we onze handen en voeten om iets duidelijk te maken.
Vincent de Rooij, universitair docent Sociologie en Antropologie van de Universiteit van Amsterdam, verzorgt deze workshop. Hij is gespecialiseerd in taal als sociaal en cultureel verschijnsel. De laatste jaren houdt hij zich bezig met nieuwe vormen van het Nederlands, zoals de straattaal van jongeren, en met beeldvorming rond ’taalvarianten’. “Als ik een meisje hoor met een Goois accent, heb ik direct een bepaald beeld van haar”, gaf hij vorige week als voorbeeld. Hoe zit dat in Helmond? Denken wij anders over iemand die ‘algemeen beschaafd’ Nederlands praat, of Helmonds, of met een Marokkaans accent? Deze week gaan we daar verder op in.
‘Hoe zijn jouw manieren?’ deel 3: Taal en identiteit.
Zaterdag 31 januari, 16:00 tot 18:30 uur in Filmhuis Helmond, Frans Joseph van Thielpark 6.
Meer informatie op www.stichtingsem.nl en bij de inleiding van de 7 workshops.
Contact: [email protected]