De Mare: oplopende energierekening
Betaalbaar wonen voor iedereen, is voor de PvdA bij deze verkiezingen het belangrijkste onderwerp.
En dan bedoelen we niet alleen betaalbare huren en hypotheeklasten, maar dat het totaal van alle woonlasten, inclusief de energiekosten, voor iedereen betaalbaar blijft.
In de zomer van 2020 heeft de gemeenteraad van Helmond bijna unaniem de “Visie Zonnedaken en Zonnevelden” aangenomen. De PvdA Helmond heeft toen een motie “Publieke zonnevelden” ingediend.
Daarin werd de gemeente Helmond opgeroepen om zelf zonnevelden te gaan ontwikkelen, waarbij de opbrengsten ten goede zouden gaan komen aan de deelnemende burgers, en niet aan commerciële bedrijven. Ook die motie is bijna unaniem aangenomen. Helaas is er ondanks die brede steun nog niets met die motie gebeurd. Misschien heeft de onrust in Stiphout over een commercieel zonneveld daar iets mee te maken?
Nu, in het voorjaar van 2022 willen we die motie weer extra onder de aandacht te brengen:
Ten eerste vanwege het toenemende besef dat de klimaatverandering zich sneller aan het voltrekken is dan we eerder voor mogelijk hadden gehouden. Vele wetenschappelijke rapporten (onder andere van de Verenigde Naties) geven het aan. En we hebben het ook aan den lijve ondervonden, met extreme droogtes in 2018-2020 én de wateroverlast in 2021. Ook in ónze omgeving moeten we steeds meer maatregelen treffen om overstromingen van rivieren te voorkomen, want ook dát dreigt als gevolg van de klimaatverandering anders vaker te gaan gebeuren.
Ten tweede geeft de verschrikkelijke oorlog in Oekraïne duidelijk aan dat het op z’n zachtst gezegd geen goede zaak is dat Europese landen – en dus wij als burgers – in belangrijke mate afhankelijk zijn van Russisch gas.
Daarom roept de PvdA Helmond de gemeente op om werk te maken van onze motie uit 2020. Sterker nog, zet er nog een tandje bij: Het Helmondse buitengebied is maar beperkt, en dat van onze buurgemeenten is veel groter. Onderzoek of het in samenwerking met onze buurgemeenten haalbaar is om “regionale publieke zonnevelden” te gaan realiseren. En bevorder actief dat het bedrijfsleven geschikte daken ter beschikking stelt aan publieke energiecorporaties.
Want de energieprijzen lopen steeds verder op. Ze dreigen onbetaalbaar te worden voor veel bewoners en bedrijven. Het mag toch niet zo zijn dat juist mensen, die zelf niet de middelen hebben om hun huizen te verduurzamen, hun energierekening simpelweg niet meer kunnen betalen?
Energiearmoede speelt nú! Dat wordt steeds duidelijker. We mogen dat niet accepteren. We moeten nú handelen!
Hans de Mare
Raadslid PvdA Helmond
Omdat Nathalie Peijs na de gemeenteraadsverkiezingen stopt,
nam Hans de Mare haar column deze keer over.
25 reacties:
Wind en zon energie zijn erg onbetrouwbare partner, iedereen roeptoetert dat we van het gas af moeten maar een gedegen oplossing of vervanging is niet voorhanden op korte termijn.
De wereld is verslaafd aan olie en gas.
En daarbij, maak je maar meer druk om het magnetisch veld om de aarde wat al lang aan het afnemen is, zonder dat hebben we al snel een E.L.E event als de zon een keer een eruptie heeft.
Maar ook hier kunnen we, net als bij het klimaat, niets aan veranderen al leg je heel Helmond en omstreken vol panelen.
@Twanneman op maandag 14 maart 2022 om 09:41:
Ja de afname magnetisch veld heeft te maken met wijziging stand van de aardas en heet met een mooi woord Milankovitch effect en is dus geen beinvloeding door mensheid maar gewoon natuurverschijnsel en is NIET te voorkomen!
Noordpool wordt dan Zuidpool na omkering van beide magnetische polen.
Maar de zogenaamde volksvertegenwoordigers en zichzelf op borst kloppende klimaatwetenschappers negeren dit volledig.
@Karel op maandag 14 maart 2022 om 12:39:
Klopt helemaal Karel.
En ja, waar vind je volksvertegenwoordigers en wetenschappers die eerlijk zijn, niet beïnvloedbaar zijn, geen financieel gewin hebben en geen W.C. eend mentaliteit hebben….
Sowieso niet die zogenaamde nep experts die op TV komen.
@Twanneman, @Karel
Jullie vertrouwen niet de klimaatwetenschappers maar geloven wel de theorie van klimaatwetenschapper Milutin Milankovitch? Beetje tegenstrijdig.
@Karel op maandag 14 maart 2022 om 12:39:
Is er nog een ontsnapping mogelijk?
Klimaatwetenschappers… De naam zegt ’t al, net zo veranderlijk en betrouwbaar als klimaat.
Kernenergie past het beste bij Helmond.
Nederland heeft het nodig
Brabant kan het
Helmond doet het
Het is vrij duidelijk dat mensen nog niet zitten te wachten op zonnevelden, maar dat betekent niet dat de gemeente niet aan de slag kan. Je kunt bijvoorbeeld zonnepanelen gaan aanbrengen boven parkeervakken i.c.m. een laadpaal en vragen aan de bewoners waar het geplaatst wordt of ze eigenaar willen worden. Door ze vervolgens ook nog eens onderling te verbinden (centrale accu) maakt het ook niet uit waar je parkeert in de straat of misschien zelfs de hele stad (via online systeem om te verrekenen).
Zonnevelden hoeven ook niet per se vierkant te zijn. Zonnepanelen langs wegen of langs het kanaal kunnen samen ook flink wat opbrengen. En die grond is goedkoop, want nu nog niet bestemd. Sterker nog, je kunt als overheid die grond gewoon in beheer houden en pacht vragen aan een bedrijf dat er zonnepanelen wil neerzetten.
Maar die energiearmoede, die gaan we niet van de ene op de andere dag oplossen. Warmtepompen en zonnepanelen zouden een mooi alternatief zijn, ware het niet dat de installateurs niet aan te slepen zijn, met als gevolg dat ook de beunhazen zich erop storten, met slechte installaties en soms zelfs brand als gevolg.
@Twanneman op maandag 14 maart 2022 om 09:41:
Zon en wind houden elkaar redelijk in evenwicht over het algemeen. Als de zon schijnt waait het vaak minder hard en andersom. En het is nog steeds volop in ontwikkeling, zelfde voor batterijtechniek. Dus schrijf het niet te snel af, ook al gaat het niet op het tempo dat we allemaal zouden willen. Aan het gas en de olie blijven is sowieso een recept voor hoge kosten, want die voorraad is eindig en dat weten de gas en olie exporterende landen maar al te goed.
Ons land is zo’n beetje het minst geschikte land voor zonne energie. Voor wind ligt dat anders maar windmolens zijn sowieso niet erg effectief.
Zowel zonnecollectoren als windmolen rotoren blijken bijzonder vervuilen en niet recyclebaar.
Daarnaast hebben ze een beperkte gebruiksduur, waarin ze dus ook terugverdiend en vervangen moeten worden.
Betaalbaar? FLAUWEKUL.
Deze vormen draaien op subsidie, betaalt door burgers, op hungoedkopere grijze energiebronnen.
Net als deze subsidies voor elite Tesla of outlander: het klootjesvolk betaalt meer dan 100% belastingen zodat onrendabele elite projecten gefinancierd worden.
Wat is er mis met moderne kerncentrales?
Toekomstig zelfs nucleair veilige thorium centrales?
@michiel van geel,
Laadpalen? Laat de gemeente maar eens beleid maken dat mensen een kabel over de stoep mogen leggen, zoals ik op een ander topic al aangegeven heb… men heeft geen beleid, technische oplossingen genoeg een kabelgoot voor in de stoep etc etc ik vertik het om meer dan het dubbele te gaan betalen voor stroom uit zo een paal terwijl ik het prima zelf kan regelen… ook beter voor het stroomnet en de auto want langzaam de hele nacht laden is beter voor een accu en belasting stroomnet dan snel laden…
Hele het land vol gooien met zonnepanelen en windmolens heeft geen nut, het stroomnet werkt zo dat er altijd net zoveel stroom moet zijn dan dat er afgenomen wordt … maw als de zon schijnt en het veel waait is er teveel stroom …op de website van epexspot kun je de actuele uurprijs van stroom per Mhw zien .. 1 Mhw = 1000 kWh …dit is de kale stroomprijs..je zal zien dat op zonnige dagen deze onder 0 daalt… oftewel er is nu al teveel stroom op zo een moment.. er zal nog heel veel moeten gebeuren…zoals overdag tijdens zulke overschotten juist stroom te gebruiken om bijvoorbeeld een auto op te laden… maar de hele piek dal tarieven structuur sluit daar niet bij aan…
Dan het niet rendabel zijn van zonnepanelen.. dat zijn ze als je ze particulier op je dak legt wel… ga uit van je gehele energierekening..ook gas.. ik heb met een investering van een 4500 euro zonnepanelen en een airco gekocht.. ja dat wat de overheid niet wil.. maar wat de overheid niet verteld is dat je daar ook mee kan verwarmen.. het is een lucht lucht warmtepomp..
Boven en beneden elektrisch op die manier verwarmen werkt perfect ook in een wat ouder huis.. resultaat van 180 euro voorschot naar 30 euro voorschot dat is dus in 30 maanden terug verdiend … 200 kuub gas per jaar nog voor douchen en koken en een verbruik van 3000 kWh bovenop wat mijn zonnepanelen maken … dus daag met je dure warmtepomp op de CV installatie die alleen al na subsidie nog een 4000 euro kost incl installatie ..daar heb je zonnepanelen en een dubbele airco voor voor boven en beneden.
In de eerste regel is de PVDA al af, evenals Ploumen die zegt te zijn voor een lagere energiebelasting.
Op de recent ingediende motie stemt PVDA vrolijk TEGEN het verlagen van de belasting. VVD, GroenLinks, D66, CDA stemmen ook TEGEN.
Bron: https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/detail?id=2022Z03573&did=2022D07319
Laat u niks wijsmaken door links en check de feiten voordat u morgen gaat stemmen.
@Andre op dinsdag 15 maart 2022 om 12:54:
Wat er mis is met moderne kerncentrales? Was je er in 1983 al?
Ik kan me vinden in sommige kritiek van je op hap-snap-ideeën op klimaatgebied, maar als je het over kosten hebt, staan nieuwe kerncentrales met stip op 1. Ben daar dan ook eerlijk over. Laten we het dan nog niet eens over afvalopslag hebben. Met je oproep om FvD te stemmen loopt het met verdere veiligheid (lees: dubieuze geldstromen = invloed Poetin) van die nieuwe kerncentrales al helemaal mank.
Een leuke quote om in het groot nog even over de zaken na te gaan denken: …..
Verschillende nieuwe typen kerncentrales hebben een vermogen tussen 1200 en 1600 megawatt. Als we uitgaan van een levensduur van zestig jaar én van gemiddeld 1400 megawatt, dan moeten er twintig kerncentrales per jaar gebouwd worden en dat veertig jaar lang. Lijkt me een minder rooskleurige oplossing voor Helmond.
@Job…moderne kerncentrales worden in Finland,Frankrijk en China geopend. Echt niet voor de lol.
En ja ik ben twee decennia ouder dan 1983.
Geen idde waar je op doelt, de protesten gingen om kernwapens.. Die overigens nog altijd zich op ons grondgebied bevinden.
Over kernafval dit…
Per jaar produceert een kerncentrale ongeveer een kliko vol zwaar radio actief afval.
Daar dienen we dus zorgvuldig mee om te gaan.
Denk aan opslag in een ondergrondse bunker.. Zo groot als een fietsenstalling op Helmond CS kan dus al voor duizenden jaren in!
Ook biedt bv het goedkope SpaceX rakketprogramma mogelijkheden om deze klikos bv in de zon te schieten.
Dus
Nederland wil het
Brabant kan het
Helmond doet het
(en het levert ook plenty new Jobs)
En de minima krijgt dadelijk 800 euro in hun schoot geworpen en de mensen met een laag inkomen die bij Senzer werken en al jaren het minimumloon verdienen krijgen 0,0. Mensen die vanuit Gemert in Helmond werken moeten onderhand geld mee gaan nemen om te werken, beter gaan ze in de ziektewet dan hoeven ze niet te gaan rijden.
Bij Senzer werken de werkende armen dat kan ik je wel vertellen en die worden keihard in de steek gelaten.
De minima komt in aanmerking voor kwijtschelding van gemeentelijke heffingen en hebben allerlei potjes waaruit ze kunnen snoepen en vaak nog een PGB waarvan ze onder begeleiding naar de Efteling kunnen via een activiteitenbegeleidingsbedrijf.
@Mark op dinsdag 15 maart 2022 om 22:07:
Ik heb onlangs deze suggestie naar de landelijke politiek gestuurd:
—
Bereken het gemiddelde inkomen van alle burgers. Laat vervolgens iedereen die boven dat gemiddelde zit, over het meerdere een vast percentage (bijvoorbeeld 1 procent) extra aan belasting betalen, en geef iedereen die onder dat gemiddelde zit datzelfde percentage (1 procent) van het mindere als extra toeslag, bovenop de overige belastingen en toeslagen die de persoon betaalt of ontvangt.
Deze herverdeling van euro’s is budgettair neutraal en levert voor de laagste inkomens de grootste compensatie op, zonder dat de volgorde tussen individuen op de welvaartsladder verandert.
Ik zeg niet dat deze aanpak zaligmakend is, maatwerk is altijd beter, maar het is wel een relatief eenvoudig te implementeren, goed uit te leggen maatregel met eigenlijk alleen maar voordelen, zolang het gehanteerde percentage niet al te hoog is en de toeslag bijvoorbeeld niet leidt tot een inhouding op de eventuele bijstandsuitkering. Het idee is een eind-correctie nadat alle andere regelingen zijn toegepast.
—
en kreeg een standaard antwoord met daarin onder meer de suggestie “Misschien kunt uw ideeën ook voorleggen aan andere fora, politieke partijen of nieuwsmedia voor een groter bereik”.
Bij dezen.
@Sander….wat jij voorstelt is ‘m.i. volledig fout.
Het gaat nl er van uit dat zelfs na alle plussen en minnen, de overheid nogmaals in ieders portemonnee mag gaan zitten. Ook de simpele aanname als zou nivelleren altijd juist zijn valt weer op.
Ik vind @Mark reactie terrecht. Heel veel werkende armen, je kan ze slaven noemen, krijgen minder “kado” dan de minima via toeslagen en kwijtschelding.
Ook wil ik erop wijzen dat ambtenarij bij “berekenen” van inkomens, altijd bruto bedragen noemen. Zelfs bij besteedbaar inkomen komen ze met onechte statistieken.
Wat een burger of gezin werkelijk netto elke maand Vrij te besteden heeft is schokkend veel minder.
Tot aan modaal is het kwaad kersen eten in Rutte’s fraaie land.
@Andre op woensdag 16 maart 2022 om 08:12:
De kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter, ook na alle gerichte maatregelen van de overheid. Sterker nog: zoals Mark laat zien hebben die gerichte maatregelen weer andere nadelen.
Wat is ertegen om de na alle gerichte maatregelen van de overheid overblijvende groei van de kloof tussen arm en rijk af te remmen?
Je kunt met nivelleren ook doorslaan naar de andere kant door de verschillen steeds kleiner te willen maken. Dat is uitdrukkelijk niet mijn bedoeling. Vandaar dat ik schreef dat “het gehanteerde percentage niet al te hoog” zou moeten zijn.
@Sander Lam op dinsdag 15 maart 2022 om 23:13
Ik vind dit weer zo een typisch voorstel wat er voor zorgt dat werken niet loont…stel het bedrag is 40000 euro wat er gemiddeld verdiend wordt …
Bij 39999 euro krijg je 1% belastingvoordeel en bij 40000 mag je 1 % meer betalen… dan zit er met 1 euro meer verdienen opeens een verschil van 800 euro in .. dus je krijgt opslag en hoppa netto genaaid
En dus Jan modaal want ja dat is het modale inkomen is weer genaaid.
Zoals al eerder geschetst de minima krijgen er 800 euro bij … minima ben je als je iets van een 1700 euro bruto hebt… het kan dus idd zijn dat iemand die werkt voor een minimum loon er netto minder over houdt, en zo zijn er meer toeslagen die er voor zorgen, en ik heb het vaak genoeg gehoord.. ik ga niet meer werken want dan valt m’n toeslag weg en houd ik netto minder over…
Werken moet weer lonen, meer werken, jezelf verbeteren moet wat opleveren maar daarvoor moet men het hele belasting stelsel en toeslagen stelsel tegen het licht gaan houden… niet zo makkelijk lijkt me
@Joep op dinsdag 15 maart 2022 om 17:18:
Jouw voorstel over kabelgoten had ik ook eerder al eens geopperd. We zitten wat dat betreft op een lijn. Die moeten natuurlijk wel verzonken worden in de stoep (halve stoeptegel breed), dus daar zal wel een ontwerp voor moeten komen. Plus dat je de stoepband ook aan moet passen, dus zelf doen zit er helaas nog niet in dan.
Nadeel van zo’n kabelgoot? Je auto moet voor je eigen deur staan om je eigen stroom te kunnen gebruiken. Vandaar ook dat volgens mij zo’n systeem met zonnepanelen boven het parkeervak en een buurtaccu beter zou werken. Misschien is het ook wel te realiseren met alleen een buurtaccu en een bijbehorend netwerk (Zonnepanelen op het eigen dak). Maar je zult dan toch een soort afgiftesysteem moeten hebben zodat niet iedereen zomaar stroom kan afnemen.
Wat betreft overproductie, vooral in de zomer, dat is een goed argument voor seizoensproductie van energie intensieve producten. De lage stroomprijs op die piekmomenten nodigt daar ook al toe uit.
Verder heb je gelijk dat de ideale oplossing niet per se een lucht-water warmtepomp hoeft te zijn. Zelfs infrarood panelen en een elektrische boiler kunnen een optie zijn als je alleenstaand bent en doordeweeks werkt. Dan zet je voor die paar uur ’s avonds lekker een paneeltje aan op de plek waar je zit en verbruik je minder dan als je je hele kiet warm zou stoken. Investering is dan vele malen lager, maar je comfortniveau ook. Maar dat is dan je eigen keuze.
@ Michiel van Geel
De kabelgoten zijn er al, in Soest worden ze al toegepast blijkbaar
https://www.verkeersnet.nl/duurzaamheid/38509/ev-kabelgoottegel-houdt-trottoir-vrij-van-losliggende-kabels/?gdpr=accept
Een bedrijf uit Waalwijk maakt deze geloof ik…
Een simpele oplossing om het gebruik van laadpalen op de door je eigen tarieven te laten aanrekenen is de laadpas aan het ean nummer van je meter te laten koppelen en de factuur van verbruik dan op je eigen rekening te krijgen, maar dat is wetgeving die gemaakt zal moeten worden .. het woud aan tarieven bij een laadpaal is nu zeer ondoorzichtig.
Dat je auto voor je eigen deur moet staan is allemaal niet zo een probleem ergens op een dag lukt dat altijd wel als je moet opladen en met 1 goot voor 2 huizen komt dat niet zo nauw.. het constant aangesloten zijn van de auto kan ook gebruikt worden om bij directioneel stroom te leveren en bespaard je dan ook de aanschaf van een accu wat in de toekomst wenselijk is om overbelast stroomnetwerk.
Als we met zijn allen in het donker willen zitten in de herfst en winter; schaf allemaal zo’n lelijke electrische auto aan.
Iedereen om 5 uur thuis, massaal de stekker erin en poef, weg stroom.
Het is niks en het wordt niks.
Zuinige!! benzine auto’s zijn nog steeds veel!! beter voor het milieu gezien de ecologische foodprint van A tot Z, hoe je het ook wendt of keert en vooral eerlijk bent.
Waterstof is het enige alternatief.
@ Twanneman,
Of ze lelijk zijn …dat is een kwestie van smaak, ook genoeg benzine auto’s waar ik van vind dat je er een bekeuring voor moet krijgen om er al met rond te rijden ..maar ja over smaak valt niet te twisten…
Ik kan je een tip geven, rijd er eens in…ik heb onlangs een dag er een van de garage mee gekregen vanwege onderhoud van m’n eigen auto…ik kan je vertellen..je bent om, terug in de benzine auto is …zo een enorm verschil… ff los van de momenteel zo hoge benzinekosten dat ik 1 keer in de week een tank in België ga tanken.
Het opladen zal voor de gemiddelde rijder ongeveer 1 tot 2 keer in de week zijn… de gemiddelde rijder rijdt maar 20 km per dag.. als je er 400 kunt rijden rekening houden met dat je hem niet helemaal leeg rijdt .. en zelfs de snelladers worden zover ik collega’s mag geloven max een 3 of 4 keer per jaar gebruikt .. je kan die dingen instellen om bijvoorbeeld met max 2000 Watt op te laden thuis dus langzaam in de nacht opladen of overdag als zonnepanelen veel stroom maken is geen probleem.
Waterstof.. ja mooi maar zelfs het waterstof tank station in Helmond is dicht gegaan.. ergens op de Automotive campus ..
@Joep op woensdag 16 maart 2022 om 16:03:
Misschien heb ik het niet helemaal duidelijk opgeschreven, maar ik bedoelde 1% (of welk geschikt percentage ook) over het VERSCHIL met het gemiddelde. Dus bij 39.999 krijg je 1% van 40.000 – 39.999 = 1 cent, bij 40.000 krijg/betaal je niks, bij 40.001 betaal je 1 cent enzovoort.
@ Sander Lam op woensdag 16 maart 2022 om 20:10:
Ja dat is een heel ander verhaal … Duidelijk
Ik zou als inwoner (en huisbezitter) heel blij worden van een gemeente die het voortouw neemt in de verduurzaming van woningen. Een wijk gerichte aanpak, waarbij de gemeente voor bepaalde type woningen een soort standaard pakket of meest rendabele oplossing/aanbeveling zou maken met welke maatregelen te nemen en die liefst ook gecoördineerd voor grote groepen aan te besteden dan zou dat veel efficiënter kunnen dan elke inwoner zelf het wiel laten uitvinden. dit zou ook helpen als er bijvoorbeeld voor bepaalde wijken een WKO of centrale voorziening het meest effectief blijkt te zijn. Gemeente zou dan ook kunnen ondersteunen in de financiering.
Wordt daar al over nagedacht? Ik kan dat nergens in de huidige beleidsplannen terug vinden.
Willem