Koolen: Zonnekoning Bonte?
Meerdere partijen weten niet wat ze aan moeten met de ambitiekaart die wethouder Bonte afgelopen week heeft gepubliceerd. Op deze kaart staat per gebied aangegeven of er zonnevelden kunnen komen. In feite zou het gehele buitengebied van Helmond beschikbaar moeten zijn. VVD Helmond was onaangenaam verrast door de kaart, die ook indruist tegen eerder gemaakte afspraken.
Op 24 januari heeft de gemeenteraad tijdens de commissievergadering het concept Omgevingsvisie Helmond 2040 (pdf) besproken. Een van de ambities uit het concept luidt: Helmond als duurzame stad. Een belangrijk onderdeel van een duurzame stad is het duurzaam opwekken van energie. Wat echter opvalt in het concept is de hoeveelheid ‘afweegbare gebieden’ om zonnevelden te realiseren. Maar liefst 14 gebieden worden door de gemeente aangemerkt als ‘afweegbaar’ (zie lichtgroene, gestreepte gebieden in de kaart hieronder).
.
Wethouder Bonte bestempelt bijna het hele buitengebied als mogelijke locatie voor het realiseren van zonnevelden. Blijkbaar wil de wethouder de zonnekoning van Helmond worden?
Er zijn twee ‘afweegbare gebieden’ die ik er in deze column wil uitlichten, te beginnen bij het gebied Kloostereind in Brouwhuis. In 2021 heeft de gemeenteraad de visie ‘Landschapspark Kloostereind’ vastgesteld waardoor de landschappelijke, cultuurhistorische en ecologische waarden van het gebied beschermd en versterkt zouden worden. Tot mijn verbazing wordt, ondanks de vastgestelde visie, Kloostereind nu toch als ‘afweegbaar gebied zonneveld’ aangemerkt. Ik vraag me dan ook af, wat is zo’n vastgestelde visie nog waard?
Het tweede gebied dat opvalt bij het bekijken van de kaart is het gebied aan de rand van Stiphout. In 2021 had het bedrijf Solarcentury plannen om hier een zonneveld te realiseren. Na een burgerparticipatie traject bleek dat het draagvlak daarvoor echter ontbrak. De omwonenden hekelden terecht de aantasting van het buitengebied. Uiteindelijk ging er dan ook een streep door de plannen. In een onderzoeksrapport uit 2022 werd de gemeente nog eens op de vingers getikt. Er werd toen geconcludeerd dat men zich in het participatieproces veel actiever had moeten opstellen.
Als we nu naar het bewuste kaartje kijken lijkt het alsof onze wethouder alsnog probeert om op deze locatie een zonneveld te realiseren.
In een stad lijken energie-efficiënte gebouwen met zonnepanelen op daken de beste oplossing. De negatieve impact op het landschap en onze schaarse stedelijke natuurgebieden blijft dan namelijk uit en de biodiversiteit wordt niet aangetast.
In tegenstelling tot de echte Zonnekoning die absolute macht bezat moeten deze plannen wel door een volksvertegenwoordiging bekrachtigd worden. Laten we hopen dat de gemeenteraadsleden wel naar de inwoners van onze stad willen luisteren.
Rick Koolen
Raadslid VVD Helmond
32 reacties:
Als ik naar het kaartje kijk bekruipt mij een zwaar misselijk gevoel, bah.
Half Helmond vol plempen met die lelijke, milieuonvriendelijke glasplaten.
Van god los!
Op het kaartje staan plekken waar je mag hopen dat geen panelen komen.
Goed dat Lokaal Sterk in die commissie (die u benoemd hr. Coolen) aanhaalde dat er terugkoppeling moet komen op de zonnevisie. Andere partijen haakte ook direct aan. (ED artikel)
https://www.destentor.nl/binnenland/flinke-brand-in-brabants-zonnepanelenpark-vlammen-schieten-uit-de-grond~a322ceda/
Ik zou hier toch nog eens even flink over nadenken.
De gemeente heeft zojuist het volgende bericht gepost op de sociale kanalen:
”𝐑𝐞𝐚𝐠𝐞𝐞𝐫 𝐭/𝐦 𝟑 𝐦𝐚𝐚𝐫𝐭 𝐨𝐩 𝐝𝐞 𝐇𝐞𝐥𝐦𝐨𝐧𝐝𝐬𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐜𝐞𝐩𝐭- 𝐨𝐦𝐠𝐞𝐯𝐢𝐧𝐠𝐬𝐯𝐢𝐬𝐢𝐞
In de omgevingsvisie staat hoe we in Helmond om willen gaan met verkeer, wonen en werken, natuur, energie, milieu, klimaat en cultuurhistorie. 🌳🏠♻️🚦 Waar kunnen bijvoorbeeld nieuwe woningen gebouwd worden? Waar is er ruimte voor groen en natuur?
🗣️ We nodigen je uit om de concept- omgevingsvisie te bekijken! Wil je hierop reageren? Dat kan t/m 3 maart 2023 via helmond.nl/omgevingsvisie. Daarna maken we de visie ‘af’ en wordt hij vastgesteld door de gemeenteraad.”
Mocht je iets kwijt willen over de omgevingsvisie dan stuur vooral je input in!
Er is genoeg ruimte in Helmond om efficiënt duurzame woningen bij te bouwen.
Zonne energie is geen oplossing voor wat dan ook.
We hebben juist een stabiele energiebron nodig, dus kolen, gas of nucleair. Juist om schommelingen door wind en zon op te vangen. Rest of overcapaciteit kan in de opslag, bv waterstof of een waterreservoir vullen.
Natuurlijk mag er best ergens een hectare zonnewende komen, om eens te zien wat ’t oplevert en kost. Maar heel veel moet ’t nooit worden. Wind hebben we helemaal niks aan in Helmond, ’t meest windarme deel van NL.
Dus weest toch een reëel.
Allemaal leuk die zonneweide’s, maar heeft men er ook aan gedacht dat het elektriciteitnetwerk in deze regio al bijna overbelast is?
Zonder uitbreiding van dat netwerk liggen de zonneweide’s er voor jan met de korte naam bij.
Als je je een beetje verdiept in waar de congestie is op het stroomnet , zul je er achter komen dat dat zit tussen de middenspanning van 10kv naar 150kv en dus ligt het probleem bij TenneT … Helmond zit aangesloten op Helmond Zuid en Aarle Rixtel en de uitbreiding daarvan is pas ergens in 2030 gereed, en wat er dan aan capaciteit bij komt is al weer bijna vol gepland ..dus vergeet het maar met de zonneweides .. technisch niet mogelijk ..dus lekker plannen komt er toch niet… een bedrijf kan nu niet eens zonnepanelen op een hal leggen want het zit al te vol laat staan een hele weide …
Top dat jullie dat veld in Stiphout voorlopig hebben kunnen tegenhouden.
Niet helemaal mijn smaak, maar ik kan die Bonte ergens wel waarderen. Want onze nieuwe zonnekoning maakt wel werk van zijn ambities zeg! Maar wellicht weet hij als nieuwkomer nog niet dat het met Peter Tielemans, de vorige zonnekoning, uiteindelijk heel erg slecht afliep.
SLECHTE ZAAK!!!
Mensen wees alert want het gaat helemaal de verkeerde kant op!
De linkse stemmers van D66 en GroenLinks willen graag meer zonneparken, maar dan wel in een andere buurt natuurlijk.
Als al die zonnepanelen zo nodig zijn voor de natuur, leg ze dan op alle daken van huizen ipv de natuur te verzieken met die zonneweides. Het gaat uiteindelijk toch om de natuur. Natuur gedijt het beste door natuur dus met groen.
Mooi artikel Rick! Waarom blijven drammen op zonnevelden als een stad zoals Helmond vele andere kansen heeft. Op daken, huurwoningen verduurzamen of bedrijven stimuleren. Ons schaarse groen moeten we behouden in Stiphout, Brouwhuis maar ook in Dierdonk, Rijpelberg of welke wijk dan ook.
Dhr Bonte kan zijn proefballonetjes beter ergens anders oplaten en eerst eens met de inwoners in gesprek gaan.
@Willem Boetskes
Helemaal mee eens…
Dhr Bonte is heel goed in zeemeeuwen management, hij fladdert rond, roeptoetert van allerhande proefballonnen, over autos 30km zones op de traverse, en nu weer zonneweides en nog meer megalomane plannen zullen de revue in de toekomst wel gaan passeren. Daar zal groenlinks hem ook wel voor naar Helmond gehaald hebben. Maar ja zo iemand heb je wel nodig om iets voor elkaar te krijgen, de reactie van een d66 raadslid dat een tunnel door Helmond niet kan want wij zijn geen grote stad in de randstad en krijgen daardoor geen bijdrage daarvoor van het rijk…vind ik ook geen goede instelling… in den Haag kan een tunnel voor 21000 autos wel maar hier niet, terwijl wij een groter probleem hebben …
Afdeling BGT kampt met dermate groot capaciteitstekort dat het kaartje maar met dikke stift is ingekleurd
Warande dierenpark lijkt me een goed idee
Zie dat ook het speelveld in Stiphout-Zuid op de nominatielijst staat, top
#ratjetoe #kladwerk
Er staat toch concept visie van een commissievergadering. Zoals ik dacht hoe politiek werkt zijn die der toch voor om nog aanpassingen te doen. Definitief is dit toch nog niet Rick Coolen ? Of komt er nou echt een zonnepark op de warande ?
@Agnes van den Reek op maandag 6 februari 2023 om 18:35:
Exact de boodschap van mijn column!
@Frans op maandag 6 februari 2023 om 22:46:
Dit is zeker nog niet definitief. Momenteel zijn er 14 mogelijke locaties voor een zonneveld. Als het aan mij ligt komt er geen enkel zonneveld maar zetten we juist in op zonnepanelen op daken.
Gewoon bedrijven toestaan om nieuwe warehouses te bouwen die verplicht helemaal vol moeten liggen met zonnepanelen.
Die dingen horen niet op de grond maar op daken. Ik ken in bijvoorbeeld het centrum genoeg grote gebouwen met daken die als zonnestation kunnen dienen. Ja en wat mark zegt de distributie centra. Gewoon doen, voor ons fatsoen…
Ooit van landschappelijke inpassing gehoord?
https://www.dezeen.com/2022/09/30/agrivoltaic-solar-farms-feature/?
Hier nog een voorbeeld uit Nederland:
https://ecorus.com/actueel/landschappelijke-inpassing-van-een-zonneweide-hoe-pak-je-het-aan/
Natuurlijk moet Helmond eerst zoveel mogelijk daarvoor geschikte daken vol leggen. Maar wat moet de stad dan doen met de daken die niet geschikt zijn? Als die eerst geschikt gemaakt moeten worden en men moet daarop wachten vertraagt de omschakeling.
Ook buitengebieden en landelijke gebieden zullen er anders uit gaan zien in de toekomst.
Niets dien is geen optie.
@Sjaak op woensdag 8 februari 2023 om 01:36:
Zoals andere hierboven ook al aangaven zit het elektriciteitsnetwerk momenteel aan z’n max. Uitbreiding hiervan zal waarschijnlijk niet voor 2030 plaatsvinden. En ook dan is maar de vraag hoeveel extra het elektriciteitsnetwerk kan worden uitgebreid. Hier zal men dus ook op moeten wachten waardoor de omschakeling vertraagd.
Die bonte weet ook dat hij de vier jaar in Helmond niet afmaakt.
Maar hij maakt er wel weer een zooitje van en dat allemaal in opdracht van zijne excellentie kaag.
Bonte is er zich wel degelijk van bewust dat het huidige netwerk overbelast is maar een partij van d66 heeft letterlijk schijt aan wat de burger zegt want kaag wil het zo en bonte als hofnar voert het uit
Zonne-energie is geen goede vervanger voor gas- kolen- kern- en thoriumcentrales, te onstabiel en te onzeker.
Zonnepanelen hebben een levensduur van ca. 15 jaar, zitten boordevol met waardevolle stoffen die gedelft worden door kinderarbeid of door mensen in zeer slechte arbeidsomstandigheden, deze stoffen worden zeer milieuonvriendelijk gedelft, zonnepanelen worden zeer milieuonvriendelijk gemaakt en zijn niet te recyclen, net als windmolens overigens, dus over een paar jaar krijgen we een gigantische afvalberg met die troep.
Zonnepanelen, windmolens, elektrische auto’s zijn zeer milieuonvriendelijk.
Als je je eigen als Zonnekoning wat inleest en bereid bent om het te willen snappen ook al is het tegen je zere been, dan weet je dit.
Ambtenaren denken alleen aan hun eigen belang en zeer, zeer kortzichtig.
@ Jos.
Bonte is niet van D66 maar van Groen Links. Kleinigheidje, maar toch.
Bonte is het wel bont aan het maken
De omgekeerde wereld: ik zie steeds meer groen op de daken en zonnepanelen in de wei. Beter om dat andersom te doen. 🤔
Goed bezig die Bonte !
Jammer van de reacties van de andere raadsleden, vooral op het persoonlijke.
Maar Bonte komt uit Rotterdam en daar is het niet lullen maar poesten, en dat zijn ze hier in Helmond niet gewend.
@ Helmonder:
Lof wel op persoonlijke titel maar kritiek niet?
Bonte zegt veel maar doet niets omdat zijn plannen luchtfietserij zijn. In Rotterdam weten ze wel raad met zo’n zwetsert. Daarom is hij er daar ook uitgegooid natuurlijk. Nu hier nog.
@helmonder op do 9 feb 2023 om 22:44
Goed bezig die Bonte ?
Die zit hier alleen maar voor zichzelf, zijn groene ambities kan hij, aldus een artikel in binnenlands bestuur, hier meer waarmaken, zijn SF plannen met de 30 km zones die aangetoond door het rivm net zoveel uitstoot veroorzaken dan wanneer autos 120 rijden krijgen we al… en geen helmonder die ik spreek is er positief over …klets, een hoop geld over de balk gooien om alles aan te passen en in de toekomst meer onderhoud aan de wegen daardoor .. en nu weer klets plannen voor zonneparken, waar geen helmonder een voordeel aan heeft, het stroomnet zit er meteen door vol en alleen de exploitant ervan wordt er stinkend rijk van, geen voordeel voor jou en mij of mensen die in een huurhuis wonen…
Alleen maar nadelen een lelijk park voor je deur.. ga maar eens langs de weg kijken naar den Bosch hoe mooi zo een park er uit ziet …
Als hij het zo goed voor heeft met de helmonders waarom dan geen verplichting / subsidie voor de woningbouwverenigingen ..verplicht op elk huur huis zonnepanelen, daar help je de huurders mee ..meteen lagere lasten, niet met een subsidiepot om de gasrekening bij te spekken …
Als je helmonders goed kent zijn die wbt instelling bijna gelijk aan Rotterdammers, niet lullen maar poetsen, ik werk er dagelijks mee, en in Rotterdam daar zijn ze blij dat ie weg is met al zijn plannen .. weggestemd / gepoetst
1. De soep wordt niet zo heet….
2. GL heeft zich bij de formatie al onmogelijk gemaakt in deze stad.
2 ad. 1 Dat geldt ook voor het Brouwhuise kliekje, dat zich mag schamen.
3. Bonte is zo weer weg, lijkt me. Tijl Uijlenspiegels hebben we niet veel aan.
4. Nogal tendentieus (FvD’ers/PVV’ers?) om D66 links te noemen. Ik vind ze dat meestal echt niet.
5. Met de VVD ben ik persoonlijk ook wel een beetje klaar.
Maar vooral… waar is het gematigde, verstandige gesprek gebleven. Ook in de reacties hier klinkt het wel erg fel. Effe lekker schelden?
Enne… ik ben partijloos. Ik zeg het er maar bij.
Niet meneer Bonte uit Rotterdam heeft de wijsheid in pacht ove alternatieve energiebronnen, wel zijn gl-partijgenoot en hoogleraar aan de TU in Eindhoven David Smeulders. Hij wordt door GL genegeerd. Smeulders (gl) ‘op dit moment komt slecht 5,5% van zon en wind. De rest van fossiele brandstof, we kunnen de komende decennia niet zonder.’ Hij is voor de bouw van kernenergiecentrales en het openhouden van onze kolencentrales. Meer opgewekte energie kunnen we niet opslaan. Een lokale wethouder met plannen om Helmond vol te bouwen met zonnepanelen etc is niet serieus te nemen. Doe dat maar op je eigen huis in Rotterdam en van je in Helmond verdiende geld, maar niet in Helmond en van onze centen.
@Theo op zondag 12 februari 2023 om 13:28:
Geen mens heeft de wijsheid in pacht, ook een hoogleraar niet. De kern van wetenschap is nou juist twijfel.
En dat we nog onvoldoende opslagmogelijkheden hebben voor zonne-energie die we niet direct kunnen gebruiken is geen argument om dan maar helemaal geen nieuwe zonnepanelen te plaatsen. Elk beetje zonne-energie dat we wel kunnen gebruiken is meegenomen.
Er kunnen goede redenen zijn om geen zonnepanelen te willen in de volgens Bonte ‘afweegbare’ gebieden, maar dat is een heel andere discussie.