Manders: Sterker verder
100 Jaar geleden vonden in Nederland historische verkiezingen plaats. In 1922 mochten vrouwen namelijk voor het eerst een kruisje zetten op een stembiljet. De democratie zou sterker verder gaan omdat de gehele bevolking zou worden vertegenwoordigd. Toch bleef het aandeel vrouwelijke volksvertegenwoordigers beperkt. Na Johanna Geurts, die in 1919 met alleen mannelijke stemgerechtigden als eerste dame in de Helmondse raad was gekomen moesten we tot 1940 wachten op het tweede vrouwelijke gemeenteraadslid.
Het werken als politica ging lang in tegen de gangbare norm dat vrouwen niet in de politiek thuis hoorden. Getrouwde vrouwen waren tot 1957 in juridisch opzicht handelingsonbekwaam. Ze mochten zelfs nog geen eigen bankrekening openen, hoe konden ze dan wel beslissingen nemen over de financiën van een gemeente? Sindsdien is er veel veranderd. Toch is het aandeel van vrouwen in de Helmondse gemeenteraad met 25% nog steeds te laag. De vraag is dan ook of de raad nog een goede afspiegeling is van de Helmondse bevolking?
Om een goede afspiegeling te zijn is ook de opkomst bij de verkiezingen van belang. Tot 1970 was dat geen probleem. Door de opkomstplicht ging immers meer dan 90% van de Helmonders naar de stembus. Maar sinds de afschaffing ervan is dat sterk gedaald. De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 was met 42% zelfs historisch laag. Zelfreflectie bij de Helmondse politiek is dan ook op zijn plaats. Want ook hierbij kunnen we ons afvragen of de politiek nog wel representatief is voor de inwoners van onze stad?
Tot en met de jaren zestig hadden verkiezingen trouwens meer het karakter van een volkstelling. In het verzuilde Nederland liet de uitslag vooral zien waar mensen katholiek, protestants of ontkerkelijkt waren. Helmond was katholiek en dus haalden de Rooms Katholieke Staatspartij en haar opvolger de KVP in Helmond tot 1966 de absolute meerderheid. En ook daarna bleven de confessionelen (CDA) in Helmond lange tijd de grootste. Pas de laatste jaren kwamen er met de PvdA (2006), de SP (2014) en de Groen Links (2018) andere winnaars uit de stembus.
Onze kandidaten zetten zich natuurlijk in om ook de VVD een keer in dit rijtje te laten voorkomen. Duidelijk is wel dat de opkomst van de achterban hierbij een steeds grotere rol is gaan spelen. Echt elke stem kan het verschil uitmaken. Ik roep daarom alle Helmonders op om in 2022 te gaan stemmen zodat het beleid in de komende jaren de wens van zoveel mogelijk stadsgenoten kan vertegenwoordigen, want alleen dan kunnen wij als volksvertegenwoordigers STERKER VERDER.
Fijne feestdagen!
Theo Manders
Fractievoorzitter VVD
24 reacties:
Aan de 25% is vastgehouden bij de nieuwe VVD lijst. Een afspiegeling van wat je in de stad tegenkomt is het helaas (nog) niet echt. Inclusiviteit is nog niet in de nieuwe lijst doorgedrongen.
Helmond heeft jammer genoeg een erg (te) lage opkomst. Zou dat er wat mee te maken hebben ? Dat men zichzelf ook niet herkent in de lijsten ?
In ieder geval Succes deze ronde !
@manders. Een goede opkomst verdien je door gedurende vier jaar je gezicht te laten zien, door kordaat op te komen voor burgerbelangen, B&W te controleren op integer en transparant handelen en de burger de overtuiging te geven dat ze serieus genomen worden.
Niet via een oproep op het Weblog,of ziet uu de bui al weer hangen?
De opkomst zal in 2022 weer lager zijn verwacht ik, dat ligt niet zozeer aan de mensen maar des te meer aan de politiek zelf, ondemocratische en domme beslissingen, geld over de balk smijten, ver van de burger afstaan en ga zo maar door.
Als er 25% vrouwen in de politiek zitten dan is dat zo, dat heeft niets met hoog/laag te maken, het is zo, maak je niet zo druk man er zijn wel belangrijkere dingen om je druk om te maken.
Al dat geneuzel met al die mini partijtjes maakt het er ook niet makkelijker op, laat staat vertrouwenswaardig.
Nee, mijn stembiljet gaat (al jaren) weer naar Fikkie. Ik ben politici moe.
@Twanneman op maandag 27 december 2021 om 09:49:
Jammer dat je niet gaat stemmen, maar dat moet je zelf weten natuurlijk. Daarmee kun je ook de komende vier jaar weer mekkeren en huilie huilie doen als er weer eens een veel te duur stadshuis wordt gebouwd of er een mooi monument verdwijnt of… Invloed daarop had je niet want je stemde immers niet. Jammer dat je zo weinig op hebt met Helmond.
Dat de politiek ondemocratisch is en de opkomst bij de verkiezingen erg laag is, komt door mensen als jou. Jij stemt immers niet.
Ergens vind ik het trouwens wel fijn dat je niet stemt, daarmee weegt de stem die ik uitbreng des te meer. 🙂 Elk foordeel heb sijn nadeel.
Woke…
Het wordt tijd dat de Culturele Revolutie centraal komt te staan in het onderwijscurriculum.
@henk Klopt helemaal. Helaas hebben zich bij ons ook maar een beperkt aantal vrouwen gemeld voor een plekje op de kandidatenlijst. Onze fractie inclusief commissieleden bestaat wel uit 3 vrouwen en 3 mannen. Hoe de verhoudingen in de nieuwe fractie worden is afhankelijk van de kiezers.
@Hans de Groot.
Wel erg gemakkelijk met de slechtste vh land,waarbij 60% thuis bleef,te stellen dat dit aan de burgers ligt.
@Hans de Groot op maandag 27 december 2021 om 11:47:
“Dat de politiek ondemocratisch is en de opkomst bij de verkiezingen erg laag is, komt door mensen als jou. Jij stemt immers niet.”
Lijkt me eerder aan de mensen, net als jij, te liggen die wel gaan stemmen…
Jullie stemmen immers op die leugenaars, kontendraaiers en zakkenvullers die al 3+ kabinetten op het pluche zitten en op voorhand partijen uitsluiten.
De enige die de laatste 10 jaar iets opgeschoten zijn met die poppenkast zijn de welgestelden, die worden alleen maar rijker….
Mevrouw Maas stopt in Helmond (niet te combineren met haar privé situatie). Krijgt wachtgeld, komt een vervanger voor een paar maanden (niet uit Helmond, nul binding, kost een paar centen) en mevrouw bouwt in de tussentijd haar huis af (dan heb je het ook super druk natuurlijk en past het wethouderschap er ook moeilijk naast). Dan, jawel het huis is bijna klaar: mevrouw wordt wethouder in haar nieuwe gemeente (ook handig want het huis is net af)!
Daarom, en dit maar een simpel recent voorbeeld), daarom komt er niemand meer stemmen. Er komt zo nul draagvlak, nul komma nul. En dat vind ik echt heel erg. Zelf ben ik voor 300% Helmonder, voel mezelf 300% verbonden met Helmond. Ga stemmen, maar weet nog niet misschien waarop.
Die stopt, gaat verder met die ander, die kruipen bij elkaar, die stopt zonder enige toelichting om vervolgens met die verder te gaan. Dan stopt die en begint weer iets nieuws met iemand die eerst z’n politieke tegenstander was. Ongelofelijk en niet te volgen.
Daarom, misschien wel daarom gaan mensen niet stemmen. Jammer.
Gemeente, Wethouders van Helmond, VVD Helmond, Helder Helmond, CDA Helmond en wie het nog meer wil lezen.
@Hans de Groot op maandag 27 december 2021 om 11:47:
“Grapjas”
Lastig om te zien he, met zo’n plank voor je kop, maar goed, ieder zijn meug.
Kan iemand van de niet-stemmers mij uitleggen hoe het verder moet als inderdaad helemaal niemand gaat stemmen? Geen gemeenteraad meer, en alle macht naar de ambtenaren?
En is het niet een veel beter idee om een eigen partij op te richten en daar dan juist wel op te stemmen? Heb je meteen 60% van de zetels te pakken, een ideale start om de politiek te hervormen.
@Sander Lam op dinsdag 28 december 2021 om 11:25:
Er zou zowel landelijk als gemeentelijk heel wat moeten veranderen in het politieke landschap om weer grote getale kiezers naar de stembus te krijgen.
Bijvoorbeeld VERPLICHT een regering vormen met de grootste partijen, oftewel; je doet het er maar mee, het volk heeft gestemd.
Referendum terug, bindend!!!! (Geen nepdemocratie).
Uit de EU, dat heeft het volk immers beslist met een referendum!!!
Het moet eens afgelopen zijn met al dat gelieg en gedraai in de vieze politiek, het is zwaar schandalig wat er allemaal gebeurd.
Zowel landelijk als gemeentelijk.
En een eigen partij oprichten? Ik zou binnen een half jaar een grote maagzweer hebben van de ergernissen.
Ambtenaar in de politiek zijn moet je aan kunnen, liegen, bedriegen, zonder inhoud lullen, alles verdraaien en vooral aan jezelf denken, nee, niets voor mij.
@Twanneman op dinsdag 28 december 2021 om 11:44:
Dus de strategie van de niet-stemmers is achterover leunen totdat anderen (en dan natuurlijk niet degenen die wel stemmen, die zijn fout bezig) de zaken op orde hebben gebracht. Nu begrijp ik het. Bedankt voor de toelichting.
@Sander Lam op dinsdag 28 december 2021 om 11:59:
Je hebt het “bijna” begrepen, sterkte verder.
@Twanneman op dinsdag 28 december 2021 om 12:31:
Ik leer graag bij, dus ik hoop dat een van de andere niet-stemmers mij uit wil leggen wat mij nu nog ontgaat.
Ga ten alle tijde stemmen, ook al ben je het nog zo niet eens met hoe het gaat, omdat de opkomst zo laag is zijn er uiteindelijk steeds minder stemmen nodig om een zetel te kunnen halen, en bestaat de kans dat als van een bepaalde partij, waar net jij helemaal niks mee hebt, wel meer mensen gaan stemmen deze meer zetels haalt door de lage opkomst..
Het aantal geldige stemmen wordt gedeeld door het aantal zetels, dat getal is nodig per zetel, dus ook blanco stemmen worden niet meegeteld. Google maar op kiesdeler…
Het probleem met de lage opkomst is dat je veelal niet weet hoe een bepaalde partij tegenover lokale zaken staat, een stemwijzer een zeer oppervlakkig beeld geeft.. misschien een idee dat het weblog een aantal lokale thema’s op een rijtje zet, bijvoorbeeld de n279 omleiding, het miljoenen duurder uit vallende stadion, het afvalbeleid, etc etc en laat daar elke op de weblog aanwezige Helmondse politici eens met een verhaal op reageren waarom bepaalde keuzes gemaakt worden en waar men voor staat
@Joep op dinsdag 28 december 2021 om 15:41:
Goed punt, Joep. Ik denk zeker dat dit met de lokale lage opkomst te maken heeft. Ook werkt het ‘partij-shoppen’ niet echt mee denk ik, als je naar een aantal lokale politici kijkt, die zichzelf belangrijker vinden dan de publieke zaak.
Verder erger ik me dood aan de vele – landelijke én lokale – splinterpartijtjes met een hoop onnozele ideeën, die je ook kwijt kunt bij de meer gevestigde partijen. Coalities smeden wordt op die manier een onnodig lang en complex karwei.
@Sander Lam op dinsdag 28 december 2021 om 13:15:
In Nederland heeft men de politiek te versplinterd laten geraken, door het toelaten van teveel partijen. Zolang dit gebeurt zal er géén enkele regering komen die werkelijk in staat is de beloofde woorden, tijdens de aanloop naar de verkiezingen, in daden om te zetten.
Ook maken enkele grote partijen de laatste jaren er een gebruik van op voorhand een of meerdere partijen uit te sluiten, ook niet echt democratisch te noemen !
Om in Nederland tot een regering te komen die wel het gros van haar woorden kan bewaarheden zal het politieke stelsel totaal veranderd dienen te worden.
Bijvoorbeeld door partijen onder te brengen in politieke vleugels (links, midden, rechts) die gezamenlijk doelen opstellen en hier ook aan vasthouden. Een meerderheid van 50% of meer regeert, eventueel coalitie onderling tussen 2 vleugels.
Sander als jij niet begrijpt waarom mensen niet gaan stemmen dan vrees ik dat jij, net als veel landgenoten, als een mak schaap achter de liegende, bedriegende, draaiende en verzwijgende meute van Rutte en kornuiten aanloopt.
Dus zoals Twanneman ook al aangaf…..STERKTE !
@Jan op dinsdag 28 december 2021 om 17:26:
Ik snap wel waarom mensen ontevreden zijn, ik snap alleen niet waarom mensen niet in lijn met hun onvrede handelen. Als je vindt dat dingen anders moeten, zet daar dan de schouders onder. Daar is nou de democratie voor uitgevonden, om iedereen die mogelijkheid te geven.
Je kunt je eigen partij oprichten die zich inzet voor de totale verandering van het politieke stelsel waar jij voor pleit, je kunt de al bestaande partijen met je ideeën benaderen, en je kunt de partij die hier het meest voor openstaat steunen met jouw stem.
Of je kunt de politiek de rug toekeren. Als iedereen die die totale verandering wil dat doet, zal er totaal niets veranderen en kun je je tot in lengte van dagen boos blijven maken. Als dat laatste het belangrijkste doel in je leven is, ben je goed bezig.
@Sander Lam op dinsdag 28 december 2021 om 21:46:
Een eigen partij oprichten betekent een nog grotere versplintering dus nog meer compromissen sluiten…dus géén optie…
Neem de PVV, het laatste decennia steevast een van de grotere partijen, maar die worden op voorhand uitgesloten, democratisch hahaha…
Daarbij komt het FEIT dat dit het zo goed als enige standpunt is waar ze NIET van afwijken, nagenoeg alle andere standpunten worden achteloos overboord gegooid om maar op het pluche te kunnen blijven zitten.
Lokaal is het al net zo onoverzichtelijk aan het worden door al die partijen !
De enige echte oplossing is het inperken van het aantal partijen of deze onderbrengen in een aantal vleugels, de partijen aan de hand van politieke doelen/ ideologieën plaatsen.
Zolang de kamer-/ raads- leden hun zetel belangrijker vinden dan de ideologieën waar ze voor staan, is het niks en wordt het niks Sander…
Maar wie weet komt het politiek gezien nog ooit goed ???
Goed uiteinde en een gelukkig, gezond 2022 !
@Jan op woensdag 29 december 2021 om 10:46:
Helder betoog, maar nu snap ik nog steeds niet hoe niet stemmen bijdraagt aan de veranderingen die je bepleit.
Als mensen niet meer gaan stemmen omdat het toch niet uitmaakt of wel gaan stemmen op een populistische partij zonder zich te verdiepen in partijprogramma’s dan is dat mijns inziens doordat ze te weinig bezig zijn met politiek en pas vlak voor verkiezingen er weer mee geconfronteerd worden.
Je hoeft geen politiek journalist te zijn om een goed beeld te krijgen van de politiek, volg de maatschappelijke ontwikkelingen en kijk wat JIJ ervan vindt, wat JIJ wilt en wat JIJ verwacht.
Kijk dan naar de partijprogramma’s en kijk terug of de partijprogramma’s reëel zijn (roepen ze ja en doen ze altijd nee?). Kijk wat bij JOU past en maak je keuze en ga stemmen.
Hopelijk krijgen we dan een wat meer sociale maatschappij.
@Sander Lam op woensdag 29 december 2021 om 16:35:
Beste wensen Sander !
Hetgeen ik bedoel is dat, het laatste decennium, het nauwelijks verschil maakt of je gaat stemmen of niet. De zittende elite komt nagenoeg overal mee weg, een partij als de PVV met ruim 1 miljoen stemmen worden op voorhand uitgesloten door de andere zogenaamd “democratische” partijen.
Als je zegt dat de overheid eens eerst aan de eigen bevolking moet denken, gooien sommigen meteen Artikel 1 van de Grondwet voor je voeten.
Maar dat bijna alle partijen een partij ( en haar kiezers) op voorhand uitsluiten op basis van politieke overtuiging daar hoor je nauwelijks iemand tegen ageren !?!?
De politiek is verrot, ik vrees zolang er in Den Haag géén noemenswaardig aantal “Omtzigt en Leijten’s” opstaan in de kamer, om deze “verrotting” aan te pakken, er nog jaren van hetzelfde pluche volgen…
@Jan op zaterdag 1 januari 2022 om 14:17:
Ik wens jou ook een goed 2022.
Stemmen maakt niet veel maar toch wel wat verschil. Dat is altijd zo geweest. Er stemmen nu eenmaal ook mensen met andere opvattingen dan jij, daardoor worden jouw ideeën niet een-op-een omgezet in beleid.
Samenwerking op voorhand uitsluiten is inderdaad niet netjes, maar een partij hoeft niet in de regering te zitten om invloed uit te oefenen. Denk maar aan de discussie aan het begin van de pandemie of het verantwoord was de scholen open te houden. Bange ouders wilden hun kinderen dicht bij zich hebben, de regering vreesde voor economische schade als werkenden massaal thuis bij hun kinderen bleven, en uiteindelijk gaf een breed gesteunde motie van de PVV om schoolverzuim te gedogen de doorslag. Dat achteraf bleek dat kinderen nauwelijks ziek worden van corona maar door schoolsluitingen wel ontwikkelingsschade oplopen, doet aan dit succes niets af.
Dichter bij huis: lang geleden, in het pre-coronatijdperk, heb ik aandacht gevraagd voor misstanden bij een Helmonds re-integratiebedrijf. Eerst binnen het bedrijf zelf, en toen dat niets opleverde bij de politiek. Het duurde lang voor er merkbaar wat op gang kwam, maar uiteindelijk zijn er wel degelijk dingen veranderd. Dus het heeft zeker zin om te stemmen op een van de partijen die hierbij geholpen hebben.
Politici kunnen net als de rest van de bevolking geen ijzer met handen breken, maar langs de weg der geleidelijkheid is best veel mogelijk. Maar dan moet je wel aan de bel trekken. En niet te snel afhaken.