24reacties

Manders: Sterker verder

100 Jaar geleden vonden in Nederland historische verkiezingen plaats. In 1922 mochten vrouwen namelijk voor het eerst een kruisje zetten op een stembiljet. De democratie zou sterker verder gaan omdat de gehele bevolking zou worden vertegenwoordigd. Toch bleef het aandeel vrouwelijke volksvertegenwoordigers beperkt. Na Johanna Geurts, die in 1919 met alleen mannelijke stemgerechtigden als eerste dame in de Helmondse raad was gekomen moesten we tot 1940 wachten op het tweede vrouwelijke gemeenteraadslid.

Het werken als politica ging lang in tegen de gangbare norm dat vrouwen niet in de politiek thuis hoorden. Getrouwde vrouwen waren tot 1957 in juridisch opzicht handelingsonbekwaam. Ze mochten zelfs nog geen eigen bankrekening openen, hoe konden ze dan wel beslissingen nemen over de financiën van een gemeente? Sindsdien is er veel veranderd. Toch is het aandeel van vrouwen in de Helmondse gemeenteraad met 25% nog steeds te laag. De vraag is dan ook of de raad nog een goede afspiegeling is van de Helmondse bevolking?

Om een goede afspiegeling te zijn is ook de opkomst bij de verkiezingen van belang. Tot 1970 was dat geen probleem. Door de opkomstplicht ging immers meer dan 90% van de Helmonders naar de stembus. Maar sinds de afschaffing ervan is dat sterk gedaald. De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 was met 42% zelfs historisch laag. Zelfreflectie bij de Helmondse politiek is dan ook op zijn plaats. Want ook hierbij kunnen we ons afvragen of de politiek nog wel representatief is voor de inwoners van onze stad?

Tot en met de jaren zestig hadden verkiezingen trouwens meer het karakter van een volkstelling. In het verzuilde Nederland liet de uitslag vooral zien waar mensen katholiek, protestants of ontkerkelijkt waren. Helmond was katholiek en dus haalden de Rooms Katholieke Staatspartij en haar opvolger de KVP in Helmond tot 1966 de absolute meerderheid. En ook daarna bleven de confessionelen (CDA) in Helmond lange tijd de grootste. Pas de laatste jaren kwamen er met de PvdA (2006), de SP (2014) en de Groen Links (2018) andere winnaars uit de stembus.

Onze kandidaten zetten zich natuurlijk in om ook de VVD een keer in dit rijtje te laten voorkomen. Duidelijk is wel dat de opkomst van de achterban hierbij een steeds grotere rol is gaan spelen. Echt elke stem kan het verschil uitmaken. Ik roep daarom alle Helmonders op om in 2022 te gaan stemmen zodat het beleid in de komende jaren de wens van zoveel mogelijk stadsgenoten kan vertegenwoordigen, want alleen dan kunnen wij als volksvertegenwoordigers STERKER VERDER.

Fijne feestdagen!
Theo Manders
Fractievoorzitter VVD