Van nieuwe bezoekers horen we soms dat het niet altijd meteen duidelijk is hoe deze weblog werkt. Daarom deze handleiding.
Het kan dat we sommige items hieronder té uitgebreid, juist niet volledig genoeg of zelfs onduidelijk uitleggen. Via een e-mail naar [email protected] horen wij dat graag. Dan kunnen we dat verbeteren.
Stel gerust je vragen. Domme vragen zijn er niet, wel domme antwoorden.
Het doel van De weblog van Helmond is om Helmonders met elkaar te laten praten over een veelheid van onderwerpen. Die gespreksonderwerpen heten ‘logs’. Vrijwel dagelijks plaatsen we een nieuw log in de brede witte linkerkolom.
Elk log begint met de titel in grote rode letters. Daarna volgt de tekst, meestal met een afbeelding. Een platte rechthoek met groen kader en daarin 1 regeltje, sluit ieder log af.
Bij elk log kun je lezen hoe andere Helmonders daarop reageerden. En, wellicht nog leuker, daar kun je een eigen reactie achterlaten. Zonder in te loggen of je aan te melden.
Belangrijk om te vermelden is dat alles dat op de weblog is onderstreept, een link is. Meestal een link naar iets anders op de weblog. Want wat je op de voorpagina ziet, is slechts een klein gedeelte van de weblog die al meer dan 1000 logs bevat. Soms wordt er gelinkt naar een andere website.
Als in deze handleiding woorden vet én groen zijn, zijn dát de exacte woorden op de weblog waarnaar we verwijzen.
Hoe je reacties bij een log kunt lezen en er zelf 1 kunt plaatsen:
Klik bij het desbetreffende log op de link Reacties (##) (## = het aantal reeds gegeven reacties) of op de link Reageer. Die 2 links staan onder het log in de groen omkaderde platte rechthoek.
Reacties die daar werden gegeven, verschijnen dan onder elkaar en kun je lezen.
Onder de laatst gegeven reactie staat een apart reageergedeelte. Daar kun je zelf je reactie toevoegen.
Vul bij Naam: je (schuil-)naam in. Dat is een verplicht veld.
Bij E-mailadres: en bij URL: kun je je emailadres en je website invullen. Dat mág maar hoeft dus niet.
Typ bij Reactie: jouw reactie op de tekst van het log. Wil je reageren op een erboven geplaatste reactie van bijvoorbeeld Piet, dan maak je dat duidelijk door op de eerste regel @Piet; te zetten. Op de volgende regel typ je dan jouw reactie op zijn reactie.
In feite kun je dus anoniem reageren, want meer dan je (schuil)naam en wat jij typt, kunnen andere bezoekers absoluut niet zien.
Reageer wel ‘on topic’ (op het onderwerp van het log) omdat we spam en ‘off topic’ reacties verwijderen. Zo houden we de weblog prettig leesbaar en zinvol.
Als je klaar bent met je reactie typen, kún je het beste eerst klikken op Voorbeeld. Je ziet dan jouw reactie exact zoals die geplaatst kan gaat worden. Vind je daaraan nog iets niet goed, dan kun je jouw reactie nog aanpassen en verbeteren. Ben je helemaal tevreden met je getypte reactie, klik je op Plaatsen.
Soms krijg je dan onder jouw bijna geplaatste reactie, een code van 6 tekens te zien. Dit is een automatische controle of de reactie niet van een spamverspreider afkomstig is. Die 6 tekens moet je dan even overtypen in het vakje met het rode uitroepteken ervoor. Daarna klik je weer op Plaatsen en verschijnt je reactie op de weblog. Jouw reactie is dan voor iedereen zichtbaar.
Door drukte kan het soms een tiental seconden duren voordat het beeldscherm reageert. Klik dan níet opnieuw op Plaatsen! Dat vertraagt juist en zorgt ervoor dat jouw reactie 2 keer op de weblog wordt geplaatst.
Voor gevorderde reageerders (vet, schuin en links maken):
Dit item is voor de wat gevorderde reageerders. Want letterlijk een komma of spatie te veel of te weinig in je reactie maakt je reactie tot een rommeltje.
Om te zien of alles werkt zoals je bedoelde, klik vooral eerst even op Voorbeeld.
- Een tekstgedeelte vet gedrukt.
<b>Plaats hier het woord of de woorden die je vet gedrukt wilt</b>
- Een tekstgedeelte schuin gedrukt
<i>Plaats hier het woord of de woorden die je schuin gedrukt wilt</i>
- Een link toevoegen:
<a href=”http://www.de-url-van-de-betreffende-website.nl” target=”_blank”>Jouw aanduiding van de website</a>
Dit geeft als resultaat dat onder het zinsdeel Jouw aanduiding van de website een onderstreping (=link) naar www.de-url-van-de-betreffende-website.nl komt te staan.
Kwam je bij ons binnen via www.deweblog.nl, dan blijft www.deweblog.nl in de adresbalk staan. Wil je de exacte link van een specifiek log op deze weblog hebben, ga dan als volgt te werk. Klik hier, zoek daar het betreffende log en kopieer het lange adres (eindigend op de letters html) van dat log.
Andere mogelijkheden (als bijvoorbeeld onderstrepen) verwijderen we. Dat werkt onduidelijkheid in de hand, bijvoorbeeld omdat links ook onderstreept zijn.
Beschrijving van de smallere gele rechterkolom:
Waar je op de weblog ook bent, dezelfde gele rechterkolom staat daar altijd. Nu dus ook. Deze kolom zou je kunnen beschouwen als een soort inhoudsopgave.
De belangrijkste delen zullen we van boven naar beneden uitleggen.
Het eerste gedeelte is een beetje reclame voor onze portal web-log.nl. Eigenlijk is alleen de eerste link Beginpagina nuttig. Daarmee kun je altijd weer naar de voorpagina. Dit kan overigens ook door op de kopfoto helemaal bovenaan de weblog te klikken.
In het gedeelte met de witte kop Laatste reacties, staan de 10 laatste reacties op de weblog. Per reactie staat eerst de naam van de reageerder en daarachter het eerste deel van de reactie. Klik je op de naam, dan ga je rechtstreeks naar die reactie.
De lopende band bevat een aantal links. Zoals naar het contactformulier en mailadres van De weblog van Helmond. Voor zaken die je niet als een reactie wilt plaatsen, maar je (om wat voor reden) ons rechtstreeks wilt mededelen.
Verder bevat die lopende band ondermeer het Gastenboek (waar je een reactie over de weblog zelf kunt achterlaten), Traditionele Media over ons (met items over De weblog van Helmond in de media) en Weersverwachting Helmond
De volgende 2 items in de gele kolom hebben als kop Logs en Langlopende logs. Hier staan de logtitels die óf actueel zijn óf langer meegaan dan de waan van de dag. Op logs met vetgedrukte titel is gisteren nog gereageerd. Tussen haakjes staat het aantal reacties dat dat log al kreeg.
Wil je rechtstreeks naar een log uit die lijst gaan, klik dan op de gewenste onderstreepte logtitel.
De afbeelding daaronder is de Catwalk of Fame.
Dit is de eregalerij waarop kwartaalwinnaars van De kennisquiz over Helmond hun welverdiende tegel hebben.
In het Archief kun je alle logs terugvinden die ooit op de weblog verschenen.
Dit kan via de rubrieken die daar staan en via onze Google-zoekfunctie.
Alle logs op de weblog worden in een rubriek geplaatst. Door op een rubriek als bijvoorbeeld De GGG-rubriek te klikken vind je honderden grappige logs die eerder op de weblog verschenen.
Lees gerust eens door logs die niet meer op de voorpagina staan: vaak is het de moeite. En ook daar kun je natuurlijk een reactie plaatsen.
Tenslotte de Kijkcijfers. Dit zijn de bezoekersstatistieken van De weblog van Helmond. Daarin de link naar een uitgebreide toelichting van die cijfers. De andere icoontjes zijn van verschillende statistiekpagina’s. Die verschaffen op meerdere wijzen inzicht in onze bezoekersaantallen.
Let op:
Hieronder kun je niet reageren. Je reacties over het log dat je op De weblog van Helmond las kun je kwijt onder élk log dat op De weblog van Helmond staat. Wil je over het bovenstaand log iets vragen, dan is er de mogelijkheid ons te mailen.